AZ 5 LEGUNCSIBB KARÁCSONYI ÉTEL

AZ 5 LEGUNCSIBB KARÁCSONYI ÉTEL

Úgy vagyunk a karácsonyi ételekkel, mint a hazai tv csatornák a Reszkessetek betörőkkel: egyszerűen nincs karácsony Kevin nélkül! Hiába drukkolunk minden évben, hogy a csóró szöszke kissrácot idén ne hagyják már otthon, ugyanezzel a reménnyel szemünkben tekintünk a havazást ígérő égboltra: bírjuk a tradíciót, de legyen már valami újdonság is az ünnepi asztalon! Ettől függetlenül a hagyományos ételeket szeretjük, csak kicsit unjuk, és fogalmunk sincs, hogy őseinknek hogyan sikerült túlélni az alábbi menüsort.

1. Halászlé

A halvadászattal kezdődik minden. Egy hal nem hal, minimum hármat vásárolunk, hogy ízes és sűrű legyen. Megfőzzük, passzírozzuk mint az őrült, hogy lehetőleg egyik szívbéli rokonunkkal se kelljen éjszaka a sürgősségin várakozni a torkán akadt szálka miatt. Friss kenyérrel toljuk, így első fogásnak tökéletes, pont jól is lakunk tőle. Kellően zsíros – már csak a benne lévő halak miatt is, és esély sincs rá, hogy a neves alkalomra magunkra erőszakolt fehér inget végig ne fröcsögtessük az élénk pirosas-narancssárgás sűrű lével, mellyel egyidőben persze megérkezik az első ünnepi lebaszás szitokszó is.

cikk2_halaszle

Forrás: sokszinuvidek.24.hu

2. Rántott hal

Még ha valamilyen sovány vagy tengeri halból készülne panír nélkül, talán örülnénk is. De miután itt A Rántott Halról beszélünk és a hazai ünnepi szokásokról, általában pontyból sütik. Nem elég, hogy maga a hal húsa is zsíros, a biztonság kedvéért alapos panírozást követően bő olajban megúsztatják. Köretként jöhet az anti-szívbarát majonézes krumplisaláta, és/vagy az elmaradhatatlan friss fehér kenyér.

cikk2_rantotthal

Forrás: femina.hu

3. Töltött káposzta

Úgy szeretnénk, ha egyszer  karácsonyra valaki kapna egy koleszterin-mérőt, és azt teszt-jelleggel mindjárt be is üzemelnék a vacsoránál, de valamiért ez eddig még sosem esett meg. Ha az első két fogást sikerült túlélnünk,  a lavor méretű tálban behajózik a hetvennyolc töltelék aprókáposztán szunnyadva. Nem az a kicsi szabolcsi, hanem az a bazi nagy teniszlabda méretű, tele hússal és rizzsel, az aprója ünnep lévén gazdagon csülök-, és kolbász darabkákkal, szigorúan csak az íze miatt. A gyakorlott rokonok itt már veszik elő a Bilagitot, kicsit rápihennek, isznak pár kortyot nem vízből de pálinkából, majd mélyet szusszanva folytatják. Nem bízzák a véletlenre, húsz százalékos tejföllel koronázzák meg a szolid halmot, és ha már úgyis elhoztuk a pénteki teljes sütést a kenyérgyárból, néhány karéj jöjjön ehhez is, valami csak szívja fel a zsírt!

cikk2_toltottkaposzta

Forrás: fozosuli.blog.hu

4. Sült pulyka majonézes krumplisalátával

A diétás fogás. Ebből is marad a legtöbb, bár ez egy választható megoldás a sok mesés fogás közül, nem önállóan kerül az asztalra. A tepsiben sült pulykával nagyon nincs bajunk, saját zsírjával locsolgatva készül el, a fűszerezése tényleg nagyon finom, de zéró a különbség egy szimpla szombati ebédhez viszonyítva. Itt is – ott is dugdossák az egyéves gyerek szájába a bőrtelenített melle húsát; hiába nincs foga a kölöknek, csak érezze meg időben a tradíciót! Kenyér ehhez is feltétlenül legyen, mert anélkül nem magyar a magyar, a hagymás-majonézes krumplisaláta meg már úgyis kész a hal miatt, hát lökjünk egy keveset ide is belőle, hadd csattanjon a Zsolnayn!

cikk2_sultpulyka

Forrás: bien.hu

5. Sósak és édesek

Igazából úgy van ez, hogy a nulladik pont a sajtos pogácsa és a sós rúd. Nem kérdés, hogy az illata belengi az egész megyét, lehetetlen nem rárontani, ahogy az ember a karácsonyi vacsorára felspanolva átlépi a küszöböt. Meg is kell enni mindazt a mennyiséget amennyit csak lehet akkor és ott, különben hidegen vagy szikkadtan már gagyi, ettől függetlenül minden évben az utolsó morzsáig felporszívózzuk.

A végső harc szumó-bajnoka a süteményes tál. Ott azon aztán van minden, aminek már az ünnepek előtt egy héttel neki lehetett állni, és nem baj, ha a hűtőben pihen, vagy konyharuhával letakarva várakozik néhány napon át a vágódeszkán. A Nagy Napon szépen felkarikázva érkeznek a hatalmas tányéron, ember legyen a talpán, aki ebből még le tud gurítani egy szeletet is. A családtagokat ekkor már onnan ismerjük fel, hogy a kanapén egymásnak dőlve kigombolt gatyában, össze-vissza álló kilazított övekkel halkan nyögdécselve mélyeket fújtatnak, de még utolsó erejükkel fél kezüket a sütis tál felé lendítik, és amit érnek, azt magukba tömik. Az ünnep ezen pontján már nagyon nem sietnek, hiszen amit lehetett, azt már mind megették; a háromféle bejgli, kókusztekercs, zserbó, hókifli, néger kocka, és az aprósütemény úgyis a buli végéig  borzolja az asztalon az idegrendszert. A szerencséseknek, vagy aki idő előtt kidőlt az Év Legnagyobb Zabálása Versenyből, a háziasszony búcsúzóul még alufóliába csomagol egy keveset, hátha nem lesz mit enni a két ünnep között.

„Hagyomány és tradíció, Fiam”. Nálunk ez a válasz minderre.

cikk2_suti

Forrás: origo.hu

 

FACEBOOK: https://www.facebook.com/tavi.pizzeria/

Instagram: https://www.instagram.com/tavietterem/

Forrás: Fotó / Google

Szerző: Eat, Move & Smile



A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás